Als u een URL invoert, wordt een website gevonden. Het is mogelijk om servers, netwerken en computers te lokaliseren met behulp van een domein. Domeinnamen kunnen worden gebruikt om websites te identificeren en worden weergegeven in URL’s (www).
Het Domain Name System omvat domeinnamen. De regels en procedures die gelden voor domeinnamen zullen worden gevolgd. Elk domein krijgt één eigenaar toegewezen en de namen worden centraal vastgelegd. Bedrijven en consumenten kunnen zelf geen domeinnamen registreren. Dit gebeurt via een tussenpersoon die een domeinregistrant wordt genoemd. Deze tussenpersonen zijn meestal bedrijven die webhosting of aanverwante diensten aanbieden.
Zelfde domeinnaam, andere website
Een extensielink is naar een domein, zoals .nl of .com. Het maakt in principe niet uit aan welke extensie de URL is gekoppeld, als deze maar correct is ingevuld. Zo kan het zijn dat een domeinnaam met de extensie.nl naar een andere website verwijst dan een naam met de extensie.com. Internationaal georiënteerde bedrijven zullen in elk land waar ze actief zijn domeinnamen registreren met de juiste extensie.
Een organisatie kan per extensie gelokaliseerde sites opzetten. Het is ook mogelijk om meerdere URL’s van dezelfde site om te leiden. Door het doorsturen van domeinen kunt u de bestemming bepalen van de inhoud die op uw server is opgeslagen. Aan de hand van de logs is te zien op welke URL de bezoeker de centrale site heeft bezocht.
Hoewel de extension.com vaak wordt geassocieerd met Engelstalige websites, is deze alleen bedoeld voor gebruik op websites die betrokken zijn bij commerciële activiteiten. Bol.com is bijvoorbeeld een Nederlandstalige webshop.
Domeinnaam selectie
De bedrijfsnaam kan als domeinnaam worden gebruikt. Deze naam kan al in gebruik zijn als deze generiek is. Het is onmogelijk om een naam te claimen die is gebruikt, tenzij deze rechtstreeks verwijst naar iemand of een bedrijf. Een bezet domein kan worden gekocht of verkocht. Bedrijven zijn beschikbaar om domeinnamen te verhandelen. Dit is wanneer namen worden geclaimd in de hoop te worden verkocht aan een persoon of bedrijf.
Domeinen met status op het hoogste en tweede niveau.
De root van het domeinnaamsysteem bevat een topleveldomein . In de root van het strong>DNS-systeem waren de eerste extensies. Later nog veel meer. Er waren in 2009 250 landspecifieke domeinen beschikbaar en 21 algemene extensies. In 2016 zouden er meer dan 1000 domeinen van het hoogste niveau zijn. Sommige merken hebben hun eigen domeinen op het hoogste niveau, zoals Google en BMW. Creatieve combinaties kunnen nieuwe woorden creëren. Youtube maakt gebruik van youtube.be voor directe links
Een domein op het tweede niveau is een naam die niet de primaire is. .co.uk kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor Engelse e-commercesites. Er zijn vrijwel geen beperkingen op het aantal onderverdelingen dat kan worden gemaakt. Webmailservers zoals @gmail.com gebruiken domeinen op het tweede niveau.